16 Ağustos 2010 Pazartesi

agroekoloji de nedir?

Kısa bir süre önce "Agroekoloji" okumak için Norveç'e geldim. Uzun süren internet araştırmalarının ardından öğrenmek ve okumak istediğim şeylerin en iyi olarak agroekoloji adı altında olabileceğini farkettim ve şansımı burada denemeye karar verdim. Peki nedir agroekoloji?
Sanırım en yaygın anlamı "sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerini inceleyen bilim dalı". Çevreye zarar vermeyen tarım tekniklerinin ve sistemlerinin araştırıldığı alan. Bu programa rastlamasaydım belki hiç duymacaktım bile bu kelimeyi. Bundan sonra bir süre her yerde duyacağım gibi geliyor. Ama pek duyulmadığı için açıklamak da anlatmak da zor olabiliyor.
Benim bu eğitimi almak istememdeki en büyük etmen organik tarım ya da herhangi bir şekilde tarım okumanın sosyal bilimler altyapısından gelen birisi için Türkiye'de zor olmasıydı. Çiftliklerde gönüllü çalışarak deneyim kazanıyordum ama daha planlı bir eğitim almaya ihtiyacım vardı. Program dahilinde organik tarım, tarım sistemleri ve gıda sistemleri üzerine çalışacağız. Ve umuyorum ki okuduğum süre boyunca hayalini kurduğum ekolojik bahçelere, güzel sofralara ve doğaya çok daha fazla yaklaşacağım.

1 yorum: